Саборни Храм Св. Врачи Козма и Дамјан

newchurch1.jpg

28 Hercules Street, Dulwich Hill/Sydney

Протојереј-ставрофор
о. Драган Сарачевић, парох
Канцеларија 02 9569 8252
Резиденција 02 8628 0557
Мобилни 0417 408 842

______________

Најновија књига
проте Драгана Сарачевића
НА СТУБУ СРАМА
у  PDF формату

Na-stubu-srama.jpg

Нова књига
проте Драгана Сарачевића
ИЗМЕЂУ ИСТИНЕ И ЛАЖИ
у  PDF формату

email.png

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ВАШОЈ ПАЖЊИ

КРСНА СЛАВА
прота Драган Сарачевић
књига се може наручити
преко "Контакт образца"

Slava.jpg

ВЕРОНАУКА
Тумачење Свете Литургије
Кликните на фотографију

vg2.jpg

ДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПРОГОНА
проте Драгана Сарачевића

Овако је почела ХАЈКА 1999!

djuicpar99.jpg

"Нека Господ плати  ономе који
чини зло према злоби његовој"
(2 Књига Самуилова 3,39)

НОВИ СУДСКИ ПРОЦЕСИ
И ПЛОДОВИ НОВЕ
ЦРКВЕНЕ ПОЛИТИКЕ !?

ПОТРЕСНО СВЕДОЧАНСТВО
О ЈЕДНОМ СУДСКОМ  ПРОЦЕСУ
КОЈИ ЈЕ СРУШИО ЈЕДНУ ЦШО
И РАСТУРИО ЈЕДНУ ПАРОХИЈУ

iri.jpg

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ
Напомена: Галерија садржи
потресне фотографијe !!!
НАТО БОМБЕ,  КОСОВО
ХРВАТСКА, БОСНА

Преводилац

Архива презентације

blek5.jpg

Галерија слика - БЛЕКТАУН НЕКАД БИЛО...

 

Пресловљавање латинице на ћирилицу

Потребно је кликнути
на горњу фотографију,
унети латинични текст
и пребацити га у ћирилицу

Преводилац

Потребно је кликнути
на горњу фотографију,
унети текст, и изабрати
језик који вам је потребан

Контакт образац

Уколико желите да нам пошаљете поруку, коментар или имате текст за објављивање, попуните овај формулар.

Саблазни верног народа!? ПДФ Штампа Ел. пошта
четвртак, 10 јануар 2013 11:42

Саблазни верног народа

или Време Борџиja у СПЦ


Господину Иринеју Добријевићу

 

Прота Драган Сарачевић


"Тешко свијету од саблазни;

јер потребно је да дођу саблазни,

али тешко човјеку оном,

кроз кога долази саблазан."

(Мт. 18, 7).

Уважени господине Добријевићу,

Обећах да ћу се огласити на ову тему, па ево добих и мало времена да испуним обећање. Ви се господине Добријевићу, свакако сећате, да сте у акту којим сте ме као што смо већ расчстили, противзаконито казнили "забраном свештенодејства", дословце написали:

"Ми по императиву Наше архипастирске службе не можемо толерисати саблазан верног народа".

Ова се реченица односила на „саблазан“ кога је проузроковао један породични ручак приликом крштења двоје деце и предбрачног испита њихових родитеља, а који су као другобрачни били одлучили да се венчају у Цркви. На општу жалост Свете Цркве, ови о којима је реч, у Цркви се нису венчали до дана данашњег, а грађански брак, за кога сте оптужили мене да сам их само грађански венчао, склопили су тачно годину дана после мога кажњавања. Читаоци ће се с правом запитати, дали је могуће да свештеник буде тако драконски кажњен, не само поред тога што случај није био уопште испитан и свештеник саслушан, а ни поред касније доказане лажне оптужбе. Тако је до данас остала непознаница, дали сам кажњен због "саблазни" коју је произвео један мрсни ручак кога су они у њиховој кући спремали у току поста!? Свако нормалан ће се у овом случају запитати, ко је овде "луд", и дали је тако нешто уопште могуће?

Наравно, то је видели смо било могуће само код Вас и то сте могли да учините тако острашћено само Ви, и у специфично моме случају, јер је "жртвени јарац", а по типично стаљинистичкој пракси којој су претече „брат“ Кајин а касније Борџије и римска Инквизиција, био већ одавно одређен за одстрел.

Но без обзира на пројављивање "неограничене" моћи Вашег „владичанског жезла“, и овде намерно наопаког просуђивања, морам Вам рећи да сам се искрено био обрадовао овој реченици, и помислио; "Ево га неко ко ће саблазнима у нашој Цркви у Аустралији коначно стати на пут", имајући на уму Светојеванђелску реч: "Тешко свијету од саблазни; јер потребно је да дођу саблазни, али тешко човјеку оном, кроз кога долази саблазан." (Мт. 18, 7).

Али, "не лези враже", како се понекад у нашем народу каже, грдно сам се преварио. Нисам могао да претпоставим да ће те Ви сами, како је време показало, саблазни у српској Црви у Аустралији драстично умножити; толерисати, отворено помагати, а оно што је од свега најстрашније, и сам саблазно деловати!?

А видели смо господине Добријевићу да Спаситељ каже; "...тешко човјеку оном, кроз кога долази саблазан."

Видљив сигнал у самом почетку

У једној опет изреци наш народ каже, да "свака птица своме јату лети", па тако и Ви. Са дистанце од шест пуних година више је него видљиво, а то сте показали и на делу, а са свим својим саблазним "егзибицијама", коме „јату“ и коме „талогу“ припадате. А да сте изабрали „своје јато“, видели смо и на насловној страници Вашег овогодишњег божићног гласила, „Светосавског Весника“ СПЦ у Аустралији, у коме сам и ја некада био члан Уређивачког одбора док ме нисте у опет Вашем опробаном стилу, незаконито сменили.

Оно што је дало изразито негативан сигнал за Ваш будући рад и понашање у Аустралији, и то у самом почетку, догодило се непосредно после мога крвничког кажњавања, а на првом "братском", ако тако уопште можемо да га назовемо, састанку свештенства у Александрији августа месеца 2007. године. Остали сте немушт после неколико питања која су поставили протојереји ставрофори Душан Ракић и Мирослав Поповић, а везаних конкретно за саблажњиве поступке и радње појединих свештеника као што су; давање Светог Причешћа инославнима, врачање, „жицарење“, опијање и крајње непристојно понашање!?

Да, остали сте немушт! Као да питања нису ни била постављена...

А оно што је још жалосније и што је произвело катастрофалне последице по ауторитет и углед Цркве, који је драстично кренуо надоле за време вашег претходника, „професионалног дилетанта“ и окорелог лажова и шићарџије Милутина и његове фаланге на челу са господином Ђуром Ђурђевићом, нисте ништа ни предузели да се такве саблазни више не понављају, не настављају и не шире . А то да свака птица своме јату лети, показали сте целом свету, да су баш ти и такви, ако можемо уопште по светоотачким мерилима да их назовемо именом „свештеници“, постали Ваши миљеници и најбољи сарадници!?

О моме случају, односно о моме кажњавању, на томе „братском“ састанку није било ни речи, иако је "братски састанак" баш тај који је најпригоднији, и заправо право место, да се питање прве забране свештенодејства једном свештенику у историји СПЦ у Аусталији размотри и продискутује. Насупрот, прошло је као да се ништа побугу значајно није догодило. А десило се једно крвничко кажњавање, и то прво ове врсте у Аустралији, а које сте учинили да бисте тренирали строгоћу и другима утерали страх у кости, и то на самом почетку Ваше најамничке, да не кажем "епископске" каријере...

Али, зато нисте заборавили да поред многих горућих питања и наслеђених проблема, одмах на том првом састанку поставите питање "грба" СПЦ у Аустралији, као и чланства у Савету аустралијских "цркава"!? Када смо то чули, видели смо, барем ми који имамо очи, "колико је сати", a мени је лично било много тога и много јасније, па сам одлучио да моје питање и не потежем, будући да сте Ви Ваш екуменистички и новотарски план рада и Ваше болесне "амбиције", на томе састанку већ били зацртали. Остало је било само, да у догледној будућности прикупите све подрепаше и климоглавце, без обзира на њихов морални профил, уз чију помоћ сте у Аустралији у СПЦ наставили свој погубни пир, да би сте ево „дотерали цара до дувара“ са новим расколом. Више је него страшно слушати Вас, како патријаршијским круговима лажно трубите о уједињењу и уједињујућем „уставу“, док сте на другој страни посејали злу крву у народу, и семе раздора, којим сте незапамћено закрвили најрођеније, и створили раскол који како сте чак и званично изјављивали, за Вас не постоји!?

На ову незапамћену страховладу Вас и Ваших кабадахија, могле би се применити речи из посланице Светог Петра Цетињског црногорским „Главарима“ коју је написао далеког 22. маја 1882. године, а у којој између многих речи прекора, дословце каже и ово:

„...Ја са мојом највишом жалошћу плачем и видим да сте ви сами себе и својој ђеци највиши крвници и непријатељи, и душевни и телесни; и да сви ђаволи и сви непријатељи од свијета не би могли толико зла, ни толико штете и срамоте вам учинити, колико ви сами себи чините. Ви сте од Бога одступили и страха Божијег изгубили; ви сте грехоту и срамоту заборавили, ви на душу и поштење не мислите; ваша слава, ваше поштење, ваша похвала и дика и ваше јунаштво стоји у вашем домаћем рату и неслози, у којој највећу своју срећу и радост находите... Ви чините оно што не знате, но не знате што чините. Ви никога не слушате, ко за добро ваше ради и говори... А истинит и поштен човјек међу вама не има мјеста“.

„Најсветлији“ примери модерних српских Борџија

Могло би се рећи, да прво место међу Вашим горепоментим подрепашима, заузимају Ваш „цењени“ тандем, и то мокра браћа Бора и Неша. Први је познат по „две црне жице“ са којима се прославио у Аустралији, и који више са њима него са крстом, обилази „парохијане“ обећавајући чуда и са њима чудесна исцељења. Поменути Бора „жица“, какав му је надимак, својевремено је снимио чак и видео касету, којом се промовисао као исцелитељ ни мање ни више, него од опаког рака. Када је пре петнаестак година, у јеку његове највеће опсенарске делатности вест пукла, ондашњи епископ Сава је на реакцију неколицине свештеника био приморан да на једном опет „братском“ састанку у Мелбурну потегне и то питање. Тражио је тада епископа Сава да Бора практично „демонстрира“ како и на који начин он то лечи од рака!? Онда је Бора узео за помоћника у демонстрирању ове работе свога горе поменутог „мокрог“ брата Нешу. Ставио му епитрахиљ на главу и показао да он тобоже само исповеда и чита молитву и ништа више. Наравно ова је демонстрација и спрдачина са Светим Тајанама изазвала непредвидиво огроман смех присутних свештеника, будући да је тај „братски“ састанак био претворен у циркуску арену, или правилније речено у „совјет нечестивих“. Наравно, фамозни Бора није показивао церемонију са „две црне жице“. А то откуда Нешу да изабере, вероватно је по линији „мокре браће“, јер обојица много воле флашу и у њој препеченицу.

Али са Бором ни ту није крај. Он је се посебно "прославио са својим швалеркама, од којих га је једна чак и на Суд изводила!? О томе постоји прописна судска документација са тужбом и писменом изјавом, коју сам Вам господине Добријевићу својевремено лично доставио, када сте му окачили напрсни крсти и поставили га за Црквенео судског тужиоца. После суспендовања наше презентације која је хакерским нападом оштећена, још увек имамо проблем да прикачимо ПДФ фајлове, па то тренутно не могу показати, али чим будемо оправили, поставићемо и то за сведочанство.

А о удбашком имену „Загора“ нећемо овога пута, пошто је то „најмања“ саблазан, а Вама врло добро позната из Ваше личне доушничке или шпијунске праксе. О томе мало више прочитајте ОВДЕ.

А другопоменутог Нешу, (о њему мало више прочитајте ОВДЕ), отимача моје парохије, пошто га је, како чујемо, а како је проверено и потврђено, оставила и напустила протиница, имате прилику да и њега као Вашег бившег ђакона Сашу, поново ожените и тако почнете на мала врата уводити праксу „другобрачних“ свештеника и то пре новог Васељенског Сабора кога припремате а који у већ спремљеном „Каталогу Тема“ има и ову тачку. Додуше, овај новотарски термин „другобрачни свештеник“ свакако да није исправан, јер се свештеник у Цркви не може други пут венчати, већ као такав живи невенчано, односно тачније ВАНБРАЧНО и у блуду рађа наравно и ванбрачну децу. Али зато код Вас а на саблазан верном народу остаје посебно као „светао“ пример младим нараштајима СПЦ у Аустралији, које својим личним примером и "породичним животом" треба да поучава.

У прилогу је овде господине Добријевићу и "канонски дует" ове „мокре браће“, да видите како у "раздрљеним" мантијама уз микрофон и са чашама шенлуче, да би по свршетку "концерта" имали посла и са полицијом, пошто су у пијаном стању изазвали и саобраћајни удес.

 

А о Вашем "високопречасном протојереју" и миљенику „пророку“ Јакову, канберском „Казанови“ и „Дон Жуану“, љубавним писмима и свиленим чипканим женским гаћицама розе боје, као и "зелембаћима" од сто долара, чији ме некадашњи пацијенти, приликом доласка у Канберу понекад подсете на његов „погађачки“ и „исцелитељски дар“, огласићу се другом приликом.

„Даћу ти књигу распусну...“

Кад поменусмо саблазан „другобрачног“ свештенства, а у Вашем случају Сашу, и сада потенцијалног кандидата за женидбу Вашег возљубљеног Нешу, пре неки дан мени моја протиница каже овако: „Слушај ти Сарачевићу мене, шта ћу ти рећи! Видиш да су се закони у нашој Цркви у Аустралији почели да мењају. Видиш да су се све моралне вредности изокренуле, и иду за светским секуларистичким трендом, и да све оно што је у две хиљаде година хришћанства било морално, данас је то неморално, и обрнуто; све оно што је за те две хиљаде година у Новом Завету било неморално и ненормално, данас постаје морално и нормално. Ти си имао проблем са две калуђерске „браде“; Милутином и Иринејом. И сад види: Сашу је Милутин тамо у Србији рукоположио пошто га је Иринеј послао у Америку да се поново ожени, а исти тај твој Иринеј му је овде дао и парохију, без обзира на то што не живи у црквеном браку, и то баш ону парохију коју су теби били обећали, па те великодушно слагали. Видиш ти мој Сарачевићу, да је наступило „ново време“, да је у Цркви озакоњена превара и лаж, и да лажови, хоштаплери и преваранти за сада најбоље просперирају, па сам ја убеђена да би Ти успео да поново у Српској Цркви добијеш парохију, али као што видиш изгледа да ти је једино решење и услов да се поново ожениш. А пошто си ти имао „велико разумевање“ од стране Милутина а посебно од стране Иринеја, ја сам вољна да ти зато по старозаветном обичају и Мојсијевом закону, дам „књигу распусну“, па ти лепо нађи неку другу и лепо се поново ожени, јер ако могу други, зашто не би могао и ти!? Ако ниси у стању да то урадиш сам, јави се твојим школским друговима и Иринејевим љубимцима, Перићу, Бори „Жици“ или „пророку“ Јакову за помоћ. Они би као школски другови по свој логици требали да ти помогну, а убеђена сам да могу. И то гледај по могућству питај их за неку млађу, јер знаш како кажу да „матором вуку младо јагње греба“, па се ти мој Сарачевићу лепо поново ожени. А онда по новотарском рецепту да идеш у Ваљево до Милутина, пошто нас је он у „црно завио“, можда ће те поново после деклараторног рашчињења рукоположити. А кад се вратиш овде, јави се Иринеју, будући да те је он „докусурио“, да ти дадне парохију. Ја колико видим, то ти је једина варијанта у овако „богоспасајемој“ и како кажу „канонској“ Српској Цркви. Као што видиш, сада је наступило такво стање, па те више главари и не питају за закон, устав и каноне, јер по свему судећи, мора да је тачно да су их све заједно, коначно мачку о реп окачили“.

Тако господине Добријевићу, све ово горе што наведох изгледа да за Вас није никаква саблазан. За Вас је све ово Богу мило и угодно, исправно, све „канонски“ и све на своме месту, и све „свето и честито“. А оно што је код Вас најважније, то је; само да имате око Вас подржаваоце, климоглавце и аминаше, да не употребљавам више оно „подрепаше“, а ко те Мученичка Српска Цркво и ојађени и слуђени српски народе пита за Свете Каноне, за Светињу Цркве, за њен углед и ауторитет!?

 

Час на фресци, час на плесу!?

Јеромонах Димитрије (Плећевић), игуман манастира Четреже код Велке Плане.

У позадини: монахиње и фамозни Неша асистира уз музичку нумеру и "канонски" плес!?

А како и кога Ви господине Добријевићу саблажњавате?

Ви господине Добријевићу мене казнисте забраном свештенодејства, како горе видесмо, због мрсног ручка кога је у посту спремала домаћица у једној породичној кући мојих парохијана. А Ваш „Бора жица“ може несметано и без последица, не само да се бави опсенарским занатом и да јури жене, него може несметано чак да штити, и новотеолошком теоријом, као бивши суплент богословије, да објашњава и промовише „посну музику“, хоћу рећи; оркестар и певаљку, и све то на Слави Кола Српских Сестара у својој „нахији“ у Сент Албансу, наравно у току поста!?

Па наравно да може, када та и таква иста саблазан долази лично од Вас и кроз Вас. Приложена фотографија илуструје ту саблазан, односно „Храмовну Славу“ у мисонарском подручју у месту Јанг, познатом по узгоју шљива, а још познатијем по незаконитом печењу и шверцу препеченице. И које случајности, својевремено је у томе Мисионарском Подручју био администратор нико други, него и главом и брадом горе поменути мокри брат, фамозни Неша.

И све је као што видимо код Вас у Вашој "митрополији" лепота Божија, и све може, и "све је дозвољено"... А пошто сте свакако добро упознали и ове музиканте, пожурите да Нешу ожените а њих обавезно поведите да забављају госте . Може и у посту, јер је ово по свој прилици још једна од Ваших егзибиција и са Вашим "благословом", специјална "посна музика".

Закључак

Тако господине Добријевићу испаде, и на делу видљиво, да Ви активно радите супротно горе поменутом Вашем акту којим сте ме казнили забраном свештенодејства, и сад изгледа опет „по императиву Ваше архипастирске службе“, не само да толеришете, већ сведочите да саблазан и од Вас и кроз Вас долази.

И на крају да поновимо реченицу из импресума која опомиње:

"Тешко свијету од саблазни; јер потребно је да дођу саблазни, али тешко човјеку оном, кроз кога долази саблазан." (Мт. 18, 7).


Прота Драган Сарачевић                                               

У Сиднеју, о Божићу 2012. године

 

Слободна СПЦ епархија за Аустралију и Нови Зеланд

Манастир “Свети Сава“ - Нови Каленић

453 Wallaroo Road, Hall NSW 2618

Телефони. (02) 6230 2424,  6230 9750

Свети Великомученик Георгије - Канбера

32 National Circuit, Forrest ACT 2603

Телефон/Факс 02 6295 1344

Св. Краљ Стефан Дечански Мелбурн

672 Dandenong-Frankston Road

Carrum Downs VIC 3201

Свети Никола - Бризбан

243-47 Vulture St. South Brisbane QLD 4101

Свети Апостоли Петар и Павле Водонга

54 High Street, Wodonga VIC 3690

Свети Сава - Аделаида

1 Mary Street, Hindmarsh SA 5007

mesa.jpg

Меша Селимовић

"Улизице - то су за мене најгори
људи на свијету, најштетнији,
најпокваренији. Они подржавају
сваку власт, они јесу власт, они
сију страх без милости, без
икаквог обзира, хладни као лед,
оштри као нож,  као пси вјерни
свакој држави, као курве
невјерни сваком појединцу,
најмање људи од свих људи!
Док  њих буде нема среће на
свијету, јер ће уништити све што
је истинска људска вриједност."

Nikolai-Berdyaev-Quotes-1.jpg

Николај Берђајев:

„Сваки људска душа
Више значи и има већу вредност
 од целе историје људског рода“

"Духовно убиство је
хиљаду пута тежи злочин
од физичког".

Ова његова тврдња прихваћена је
у многим европским земљама,
и целокупна законска регулатива
усмерена је у том правцу.

ЈОВАН ДУЧИЋ

jovan.jpg

Постоје свештеници
због којих ти омрзне вера,
војници због којих ти омрзне војска,
и политичари
због којих ти омрзне држава.

САБРАНА ДЕЛА

Светог Владике Николаја

dela.jpg

БИБЛИОТЕКА

Свети Николај Жички - Филм

svnikolaj1.jpgPepodobni_O_Justin_Celijski.jpg

Свети Јустин Ћелијски - Филм

Свети Јустин Ћелијски

Догматика Православне Цркве

ГАЛЕРИЈА ВЕСНИКА  У PDF ФОРМАТУ

КАЛЕНДАР ЗА 2015. ГОДИНУ

 

ЕПАРХИЈСКИ ВЕСНИК

Број 8 за 2015. у PDF формату

Eparhijski_vesnik_SSPC_broj_8_korica.jpg

ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР
За преступну 2016. годину

Korica_2016.jpg

Број посета

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter01605
mod_vvisit_counter01477
mod_vvisit_counter03082
mod_vvisit_counter07340
mod_vvisit_counter010422
mod_vvisit_counter049849
mod_vvisit_counter01553264
Имамо 225 гостију на мрежи